lalak day and night

don't make me lose my trust in you, don't make me hate you. just don't.

Friday, April 16, 2010

hypocrisy #1-sisterhood.

Aku tak kisah kalau laki dapat gaji yang lebih daripada perempuan untuk kerja yang sama. Atau laki mahu membayar setiap kali makan. Atau nak bukakkan pintu untuk aku. Aku takkan hentakkan kaki sambil menjerit pada lelaki itu, "Kau ingat aku cacat ke apa? Aku boleh bukak pintu sendiri lah!"


Kalau itu maksudnya being the weaker sex, aku content dibelanja makan, ditanggung dan dibukakkan pintu dan macam-macam lagi. Aku tak kisah kena belajar memasak dan benda-benda domestik, aku tak pernah merungut. Aku tak rasa ada apa-apa salah kalau ditakdirkan menjadi ibu atau seseorang yang nurturing. Aku tak kisah pasal feminists. As long as ada kebebasan belajar, bekerja, should I want to, oklah tu.



Apparently sesetengah perempuan confuse being a feminist dengan sisterhood. Apa-apa lah. Let me tell you about sisterhood.



Aku, sebagai seorang perempuan, kenal kaum aku. Semua advantages dia, semua keburukan dia. Women might be the fairer sex, tapi jangan lupa, ramai lelaki dalam history tumpas sebab 'le p*ssy'. Bill Clinton, misalnya.



Aku juga bukan seseorang yang refuse nak kutuk gender sendiri atas alasan sisterhood. That's bullshit. Aku boleh kutuk laki, dan aku boleh kutuk perempuan. Aku tak paham this ideology yang kalau aku kutuk kaum sendiri, aku betray kaum aku? Tak ada kaum atau bangsa atau apa-apa pun dalam dunia ni yang sempurna. Kalau kaum aku ada masalah, aku akan cakap kaum aku ada masalah. Aku takkan pretend macam perempuan ni tak ada cacat cela sambil meloncat-loncat menjerit "Girl POwer!". Sama macam kalau kau kutuk bangsa sendiri. Kalau dah obvious ada masalah, semua orang pun nampak, apa guna kau dok mendebik dada hoo hah hoo hah sini sana kaum kau terbaik? Tak bermaksud kaum atau bangsa tu lemah pun. Cuma kau aware ada masalah, dan kau willing nak cari solusi.



Ini masalah kaum aku: sisterhood tak wujud. Kalau wujud pun, rare. Hanya apply pada kawan-kawan sendiri. Kadang-kadang kawan sendiri pun ditindas sebab lelaki. Women always want to do the right thing. Mereka tau apa yang mereka patut buat. Tapi in this day and age, the desire untuk feel wanted overcome segalanya. When it comes to men, women are almost always stupid. And they don't like to hear it, but that's the truth.


Sebab itu kau tengok perempuan sanggup buat macam-macam untuk laki. Sanggup pakai produk yang memudaratkan, muntah makanan balik, risk being pregnant, tindas perempuan lain, sanggup lose a friendship, untuk apa? Kau ada dengar laki muntahkan makanan untuk pikat perempuan? Jarang kot. Kau tengok iklan slimming pills cirit-birit kat suratkhabar, ada model lelaki?



Men know women would still want them even when they're ugly, fat, old and bald. Saham selalu ada. Sebab perempuan diprogram dari kecik oleh mak mereka, yang diprogram oleh nenek mereka, yang diprogram oleh moyang mereka untuk make them feel worthless unless mereka cantik. Sebabtu perempuan cantik pun ada inferiority complex, masih perlu validation setiap masa oleh lelaki bahawa mereka seksi, cantik.
Kau tak pernah dengar perempuan perlukan validation mereka pandai. Atau mereka rasa inferior sebab rasa bodoh sampai hendak pergi library tiap-tiap hari. Perempuan telah diprogrammed to constantly desire to feel wanted. Melenting apabila dipanggil sex object, tetapi sedaya upaya berusaha remind men they are one by talking about or showing off their 'assets'. Desire to please men tu boleh overcome semua desire lain. Especially the desire to be considerate to other women.


Sebab tu ramai perempuan perlukan validation yang mereka cantik dan seksi oleh ramai lelaki dan bukan seorang saja. Macam aku kata pada kawan aku, dah kahwin ke dah ada bf ke, ada yang masih perlukan validation oleh lelaki lain. Kena rasa bahawa mereka 'berbaloi'.



Apa kaitan dengan sisterhood? Kau perasan tak, laki yang tiba-tiba jatuh cinta atau 'berkapel' mesti tiba-tiba jadi hotstuff. Padahal masa single tak ada pun perempuan nak gila-gila ngorat. Bila dah kapel, tiba-tiba ramai yang menggatal. Dari yang sudah berpunya, yang belum berpunya, yang mengorat semua orang, even yang preach about sisterhood. Teori aku? Perempuan-perempuan yang mengorat ni insecure sebenarnya. Mereka rasa, kalau mereka dapat merampas, mereka 'menang'. Mereka lagi berkuasa. Lagi lawa.



Realitinya kau tak menang apa-apa. Kau mungkin lagi sedih kalau kau tau apa yang laki itu fikirkan. Kalau betullah kamu seorang perempuan yang sayangkan perempuan lain, hormat relationship orang lain. Hormat perempuan yang lagi satu tu, even though she is a stranger to you. Sebab kau kenal kaum dia, kau pun perempuan. Don't preach about sisterhood if you can't respect other women. Kau suka kalau perempuan lain menggatal dengan laki kau?



Aku tak kisah kalau ada orang nak tuduh aku tak ada spirit sisterhood. Aku tak pernah bergaduh dengan perempuan pasal laki. So fine, maybe aku tak pandai berpura-pura mesra cium pipi bila jumpa semua tapi belakang ngumpat-ngumpat and ngorat balak minah tu. So aku 'kutuk' kaum sendiri kat blog. Aku probably lebih banyak loyalty terhadap kaum sendiri daripada mereka yang berbuih-buih mulut dan bengkak jari meng-claim they have that spirit.



You can say you love your sisters and all that, tapi apa gunanya kalau your actions say otherwise?

Labels:

7 Comments:

  • At April 19, 2010 at 5:03 AM , Blogger mOchaBaby said...

    ah lalak...i totally agree!! suka la baca blog lalak ...haha i pn tak de idea nk cakap camni kat blog i ...

    yang psal laki klu baru kapel ttiba jadi hot stuff tu sgt2 true!! tgk je ah i ngan boyfie baru i..bkn main mengedik2 laks wanita @ shud i say BETINE2 dalam FB dia tu...grrrr saje nk wat panas jeee....i know la im not slim beautful sexy or what ever sex symbol they think they are but I am what I am...jnji bf i thinks im cute ...lawa pun tapi hati busuk tak gunaaa..hahahha ...

    ah i soooo love ur blog ni...thanks for sharing adik :D

     
  • At April 19, 2010 at 11:57 PM , Blogger lalak said...

    haha tah pape tah diorg tu. da bf u pilih u diorg sebok kenapa. bf u x kesa la u x symbol sex ke ape. ade sbb kenapa die suka u atas bukan dasar nafsu. kakak, awk tu da cantik tau. x perlu jadi kurus untuk cantik. we love u for who u are, not what u are. ily.

     
  • At April 21, 2010 at 2:13 AM , Blogger sunnieme said...

    i like this ;)

     
  • At April 25, 2010 at 10:35 AM , Blogger lalak said...

    meowww~

     
  • At May 6, 2010 at 5:27 AM , Blogger mOchaBaby said...

    awwwww terharu adik naddie ckp camtu....kakak tak cantik la ...kakak cute :) hahah sayang diaaa sangat2..muahz thanks darl

    yeah tu la dia , i just cant understand those kind of girls...as if takde org lain utk di kacau2...jeeez geram je but luckily my bf tak layan da...sedap sket hati...hahaha

     
  • At May 9, 2010 at 6:43 PM , Blogger ziqazique said...

    i love this post. i never kutuk perempuan tu, cz i know hos hard it is to let go, but perempuan tu suka kutuk i. hahaha. damn you.

     
  • At May 10, 2010 at 2:02 AM , Blogger lalak said...

    hahaha ;p

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home