lalak day and night

don't make me lose my trust in you, don't make me hate you. just don't.

Sunday, July 10, 2011

Bersih 2.0

aku cuba untuk tak post pasal bersih ni. tapi tak boleh. makin banyak tweet dari kawan-kawan aku pasal suara rakyat. mula-mula aku x ambil kisah sebab aku baca surat khabar, tgk berita. aku ingat x de apa. tapi tiba-tiba aku terdetik nak tgk video mereka post.

dan semasa aku tgk video tu..aku menangis. aku x sangka jadi mcm ni. Bersih jelas membuktikan Melayu Cina India bersatu sebagai Malaysia. polis seharusnya menjaga keselamatan rakyat. memastikan mereka hanya menuju ke arah stadium dan bukan merayau-rayau. polis harus memastikan mereka tidak melakukan vandalisme melainkan hadir ke stadium dan bukannya block jalan ke stadium

this video shows two things. one : a side of Malaysia that we have not seen for a very long time. the side that wants things to be better. i believe rally may not be the best way, but it is only way we show how we truly feel towards the current government. much respect to those who fight what is right. two : what human capable of. clearly the police starts it, but they play it down. shame for denying that they started it all.

tahu x ada pakcik tu mati di tempat kejadian? sumber mengatakan sebab dia terkena gas tu. tapi dlm video ni tgn dia masih di ikat semasa nazak dan polis hanya berdiri diam seribu bahasa. atleast bukak la ikatan tu org tu dah nak meninggal. after 15 minutes there's still no ambulance came. haihh. tak percaya? watch this video

i'm wondering if Agong memang bersedia nak terima memo tu..kenapa baginda tak bagi titah kepada polis untuk benarkan Pak Samad masuk ke istana. sekiranya agong bertitah, x de sapa boleh lawan. its just...apa fungsi Agong sekarang? haih. aku salute Pak Samad kerana sangat tenang. much respect to them. tgk la video ni

senario politik kat Malaysia ni siapa pegang kerajaan, dia jugak pegang polis. tak kira BN atau PR. kerajaan sgt memerlukan kuasa polis utk mengekalkan kedudukannya. x boleh nak salahkan PDRM semata-mata. salahkan pegawai atasannya. tapi untuk ayat "menggunakan kekerasan" mmg x boleh diterima oleh budaya Malaysia okey!

kalau mereka menggunakan kekerasan sekalipun before that mereka dah bagi warning. what do u expect? almost demo everywhere, every country akan ada gas pemedih mata, pukul-pukul bagai dan end up with a gun. when u decide to get involve in this kind of demo u should well prepared for this kind of shit.

memo tu bukan nak suruh P.M letak jawatan pun. rakyat hanya nak pilihan raya yang bersih. tiada pengundi hantu. susah sgt ke nak buat bnd tu. bukan lagi memuaskan hati semua pihak ke? walaupun aku dah cukup umur untuk mengundi...sampai sekarang belum lagi buat keputusan untuk berpihak yg mana satu? nantilah.

i hate politics. but it's almost impossible to ignore. it governs your life whether u like it or not. this is why Bersih is important. three things make for strong government : free press, independent judiciary and bersih elections. without these 3 things...? hm. faham-faham je lah kan. so, stay peace. chill yaw.

p/s : ayuh anak bangsa Malaysia, kita bangkit!

Labels:

3 Comments:

  • At July 11, 2011 at 6:55 PM , Blogger Siti Zulaika Muhamad said...

    good things if semua makcik pakcik kite paham.sebab mereka tak tgk semua ni.tunjuk kan sikit pada mereka, biar mereka fikir.ubah cara pemikiran mereka :)

     
  • At July 17, 2011 at 11:38 PM , Blogger hakim, said...

    biasa la nadd..bile kerajaan dah terdesak..
    hahahaha..
    mule la ckp bersih 2.0 ni pengkhianat negare.
    PM ta tou.sbenanye kuncu kuncu dowg yg tuuuuuuuuu!!..

    if rase dh tak tahan nan kerajaan najib.
    ape salah if TRY,CUBE kerajaan laen.if kerajaan laen pon ta ok.ite TRY,CUBE kerajaan laen- laen plak.
    kate demokrasi.
    PEACE NO WAR

     
  • At July 18, 2011 at 10:29 AM , Blogger lalak said...

    yes exactly! :)

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home